piatok 10. augusta 2012

EKG06 - Vznik záznamu

takže pokiaľ ste si prečítali predchádzajúce diely viete ako vzniká elektrické napätie v srdci ako prebiehajú zmeny a čim sa zaznamenávajú.

Teraz niekoľko animácií ako vzniká samotný záznam.

ešte raz zopakujem - jednotlivé zvody merajú rozdiely napätia na povrchu tela v každom okamihu a tie sa zaznamenávajú na časovú os. Zmena napätia na povrchu tela odráža priebeh všetkých v tom momente prebiehajúcich elektrických potenciálov vo všetkých bunkách - aj kostrové svaly, CNS atď. Preto je EKG veľmi ťažko hodnotiteľné pokiaľ záznam vznikol pri smiechu, kašli atď.

EKG dobre odráža elektrickú aktivitu buniek myokardu pretože tie sú najsilnejším zdrojom elektrických potenciálov pokiaľ sú kostrové svaly v pokoji.

Zvod zapisuje kladnú výchylku ak vektor prúdu smeruje k aktívnej elektróde (unipolárne zvody) alebo v smere (od mínus k plus v prípade bipolárneho zvodu). Každý zvod je v inej polohe a preto je v každom zvode odlišný záznam.

Obrázok ilustruje predchádzajúcu vetu pre zvod ......... (skuste uhadnut ktory)



Ako vzniká záznam v končatinových zvodoch ukazuje táto animácia - potrebný flash player.

http://library.med.utah.edu/kw/ecg/animations/ecg.html

červená je depolarizácia predsiení. Vidíme ako sa depolarizácia šíri z SA uzla v septe na celú predsieň.

modrá je depolarizácia komôr. Vo zvode I vidíme na začiatku malú negatívnu výchylku ako sa depolarizuje interventrikulárne septum zľava doprava (proti smeru zvodu I) Následne vidíme veľkú pozitívnu výchylku ako sa deloparizuje ľavá komora v smere zvodu. (Pravá komora má menšiu svalovinu preto je celkový vektor smerovaný doľava a nadol. V prípade väčšej masy svaloviny pravej komory (hypertrofia) by výchylka vo zvode I bola negatívna - celkový vektor by šiel doprava a nadol - tj proti smeru I zvodu)

zelená je vlna T - repolarizačný prúd má rovnaký smer ale nižšiu intenzitu ako depolarizácia.

podobná animácia ale iba pre zvod I

http://www.getbodysmart.com/ap/circulatorysystem/heart/electricalevents/ecg/tutorial.html

podobne sa dá vznik EKG záznamu odvodiť aj pre ostatné zvody. Vždy pamätajte že smer vektora k elektróde znamená kladnú výchylku.

ako to ukazuje toto video z youtube (studnica vedomostí ktorú prekonáva len wikipedia :)



Ešte jedno trocha dlhšie video na zopakovanie.


popis EKG v ďalšom dieli.
.
.
.
.
.
odpoved na otazku v uvode - zvod II - končatinový zvod v smere od pravej ruky k ľavej nohe

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára