štvrtok 10. mája 2012

EKG04 - prechod depolarizačnej vlny

Doteraz bola reč o jednotlivých bunkách, teraz prejdeme na srdce ako celok.

V čase kľudového potenciálu kardiomyocytov je srdce v elektrickej rovnováhe. Elektrické napätie medzi vnútrom bunky a vonkajškom je -90 mV. (Vnútro bunky má negatívny náboj, vonkajšok je na nule)

Keď nastane depolarizácia vnútro bunky stratí negatívny náboj a ide do plusového náboja. Vonkajšok bunky sa relatívne oproti vnútru stáva negatívnym.

Medzi už depolarizovanou oblasťou (negatívnou) a ešte nedepolarizovanou oblasťou (s nulovým nábojom) vzniká elektrické napätie a preteká malé množstvo elektrického prúdu v smere od väčšieho náboja (v absolútnych číslach) k menšiemu.



1) Začiatok depolarizácie v predsieňach 2) Pokračovanie depolarizácie
I(d) je depolarizačný prúd. Smer a intenzita tohto prúdu zodpovedá za vznik výchylky na EKG



3) Koniec depolarizácie - srdce - extracelulárna časť - je teraz oproti vnútru buniek el. negat. 4) Repolarizácia - nastáva v opačnom smere ako depolarizácia - z okrajov smerom dnu, zdola smerom hore. I(r) je repolarizačný prúd. Predsiene sa repolarizujú ešte počas depolarizácie komôr.
Smer a sila depolarizačného a repolarizačného prúdu je zodpovedná za vznik výchylky v EKG zázname.       

Táto schéma je samozrejme veľmi zjednodušená, srdcová svalovina nie je jednoduchá 3d elipsa, ale má svoje zákutia. ako táto depolarizácia prebieha na reze srdca ukazuje video.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára